5G-nettverket rulles nå for fullt ut i Norge. Her er noe av det du kan forvente deg når 5G blir tilgjengelig der du bor.

I teknologisektoren foregår det hele tiden spennende utviklinger som kommer til å prege verden på flere og helt nye måter. Når det kommer til mobiltelefoni og mobilnett er 5G-dekning det nye, store steget som kommer til å gjøre bruk av allerede eksisterende teknologi enda bedre.

4G og 5G

Mange tenker nok at forskjellen mellom 4G og 5G ikke er så stor og at vi ikke kommer til å merke så mye når 5G-nettet virkelig er på plass. En rekke store ord og løfter har blitt kastet rundt – som for eksempel at det helt nye 5G-nettet vil være ca. 10 ganger raskere enn 4G-nettet, og at kapasiteten og nedlastingshastigheten vil revolusjonere verden. Hva er det egentlig vi kan forvente?

5G-teknologien

En viktig ting å vite om 5G-teknologien er at den benytter frekvenser i millimeterbølger. Dette gjør at 5G-nettets hastighet og kapasitet er enorm og mangedobler den fra 4G-nettet.

En av grunnene til at det tar tid å bygge om linjene til 5G-nettverket er at disse millimeterbølgene er ryktet til å være mye mer skjøre enn de til 4G-nettet. Dette gjør at de påvirkes sterkere av bygninger, trær og objekter i terrenget – noe som kan skape forsinkelse og svekket tilgang. Derfor er det behov for mange flere noder som sender ut slike frekvenser.

5G-utbyggingen er dyr og kan ta lang tid, men flere land er allerede i full gang med å bygge ut 5G-nettet.

5G-nettet og “tingenes internett”

Det spekuleres i hvor høye hastigheter 5G-nettet vil bringe med seg når alle brikkene er på plass, men det som er udiskutabelt er at større bredbånd, høyere hastighet og muligheten for mer datatrafikk vil ekspandere stort. Dette vil gjøre at flere av de internettbaserte tjenestene og teknologien vi bruker vil kunne koble seg opp mot trådløst 5G-nett.

Et hovedmål er dermed å kunne koble “tingenes internett” opp mot 5G – og på den måten gi flere systemer tilgang til trådløst nettverk.

Fremtidens mobilnett

Medium skriver om dette, og nevner eksempelvis teknologi som selvkjørende biler og roboter skapt av mennesker. Når disse datamaskinene blir i stand til å kommunisere med hverandre gjennom sensorer og hurtig mobildata, kan man også se for seg hvor mye dette 5G-nettet vil bety for vårt samfunn som vi kjenner det.

Landsdekkende 5G-nett

Smarte hjem, smarte kjøretøy, alarmsystemer og alle andre ting preget av data og systemvare, vil kunne bli koblet opp mot 5G-nettet. Dermed er det ikke bare mobiltelefoner som benytter trådløst nettverk som vil nyte godt av en høyere hastighet og en lagringskapasitet vi har ventet på i mange år.

Når det virkelig treffer oss i Norge, kommer an på hvor fort selskaper og myndighetene får gjennomført utbyggingen av 5G-linjene. I 2020 er arbeidet allerede i gang, og i løpet av 2021 kan man regne med at store deler av landet blir utstyrt med 5G-teknologien.

Før vi eventuelt ser de store endringene i hvordan andre enheter enn mobil og PC vil kunne ta i bruk mobilnettet, kan vi forvente at vår eksisterende teknologi vil oppleves raskere og mindre forsinket. Samtidig vil flere enheter kunne koble seg på nettet enn tidligere.

Hvordan påvirker 5G-nett mobiltelefonen?

For privatpersoner og bedrifter betyr dette nye avtaler med bedre, høyere hastighet. Selskaper som Telia, ICE, Telenor og flere har allerede begynt å teste i storbyene og tilbyr allerede nå 5G-avtaler som lover lynrask dekning.

Det antas at landsdekkende 5G-nett ikke er fullt tilgjengelig for bruk før rundt 2023 her i Norge. Likevel; er du heldig og bor på rett sted eller reiser ofte med jobben kan man fort nyte godt av det nye 5G-nettet.

Raskere og bedre kvalitet

Til daglig mobiltelefonbruk vil 5G tillate deg å laste ned store filer raskere, se videoer i høy kvalitet med mobilnett, ha videokonferanser med mindre forsinkelse og alt annet en bruker mobiltelefon og annet teknologisk utstyr til. 5G-nettet vil faktisk kunne laste opp nesten 10 ganger så mye data.

For bedrifter som er ute etter den beste avtalen for mobilnett og telefoniavtaler til bedriften kan man sammenligne og tegne abonnement via telefonmegleren.no.